Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

CSÖKKENTSD a fizetendő társasági ADÓD!

A vállalkozások többsége nem él adóalap csökkentő lehetőségekkel, pedig érdemes lenne. Hogyan tudod csökkenteni a május 31-ig esedékes fizetendő társasági adód? 

KÉPEZZ FEJLESZTÉSI TARTALÉKOT:

Előnye: most nem fizetsz 9% társasági adót

Hátránya: 4 éven belül akkora értékben szükséges eszközt vásárolni, amennyi fejlesztési tartalékot képeztél. 

Összegezve: Nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fizetsz társasági adót, csupán több évre elosztva a jövőben fogod megfizetni. Olyan ez, mint egy automatikus, pótlékmentes részletfizetés.

ÉRTÉKCSÖKKENÉS:

Vizsgáld felül, hogy az eszközeidet milyen leírási kulccsal írod le. Lehet, hogy választhatsz magasabb leírási kulcsot is, ami több költséget eredményez. Pl.: A kisértékű eszközökre már a 200.000 Ft-os értékhatár vonatkozik, az eddigi 100.000 Ft helyett.

VIZSGÁLD FELÜL A KÉSZLETEID, ANYAGAID:

Hajlamosak vagyunk gyűjtögetni-gyűjtögetni, jó magyar szokás szerint. Azonban, ha magas a céged nyeresége, akkor eljött az alkalom, hogy megengedd magadnak a selejtezést. Figyelj a szabályszerűségre, ebben a könyvelőd segít.

ELŐZŐ ÉVEK VESZTESÉGEINEK FELHASZNÁLÁSA:

Rendszeres hiba, hogy a cégek elfelejtik felhasználni az előző évek veszteségeit. Itt is nagyon figyelj, mert változott a szabály és lehet, hogy amire azt gondoltad, hogy már elévült, kiderül hogy mégsem. Ennek oka, hogy vannak olyan évek, amiknek a felhasználhatóságát + 5 évvel növelték. Ebben is segít a könyvelőd.

NEM MINDEN BÍRSÁG VAGY PÓTLÉK ADÓALAP NÖVELŐ

Fontos, hogy általában azok a bírságok, késedelmi pótlékok adóalap növelőek, amikről határozat van. Pl.: Adóalap növelő a NAV és önkormányzati bírság vagy pótlék, vagy a gyorshajtás. Azonban nem növelő az üzleti partnerednek, vagy az áramszolgáltatónak fizetett kamat, kötbér. 

NE FELEDKEZZ MEG AZ ÁLTALÁNOS ADÓKEDVEZMÉNYEKRŐL SEM

PL.: kutatás-fejlesztés; közhasznú igazolás fejében adott adományok; start-up vállalkozásba befektetés miatti kedvezmény; látvány csapatsport kedvezmény