Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Egy képzeletbeli riport osztalékról, profitról, könyvelésről…

Riporter: Ivett, miért nem vesz fel rendszeresen osztalékot a legtöbb cégtulajdonos?

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

Ez egy remek kérdés!

Elvileg, azért alapítunk céget, fektetjük bele a pénzünket, vállalunk nap, mint nap kockázatot, hogy egy idő után kényelmes életet biztosítson.

De ehhez a fajta tudatossághoz, üzleti kultúra szükséges, ami Magyarországon még gyermekcipőben jár.

Én is Amerikában tanultam meg, hogy szakemberként, hogyan segítsek elérni azt, hogy negyedévente, rendszeresen osztalékot tudjanak kivenni a tulajdonosok a saját cégükből.

Riporter: Miért nem alakult ki még, ez az említett üzleti kultúra?

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

A kedves olvasók közül valószínűleg kevesen tudják, hogy az 50-es évektől kezdve szinte adó nélküli társadalom voltunk, egészen ’88-ig amikor mindenre kiterjesztették az Áfát, majd ’96-ban vezették be a SZJA-t.

A nagyszüleink jellemzően nem vállalkoztak, a szüleink pedig nem kaptak engedélyt, ha környezetükben nem volt elegendő fizető képes kereslet, mert a KIOSZ előzetesen felmérte, hogy az adott településen az adott létszámhoz szükség van-e a vállalkozásra.  Így nekünk nem volt minták arra, hogy építsünk olyan céget, amit a valós piaci kereslet és kínálat határoz meg.

Riporter: Ivett, szerinted mi lehet a megoldás a tulajdonosok számára, ha szeretnének rendszeresen profitot kivenni a vállalkozásukból?

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

Szükséges megtanulniuk a vállalkozóknak, hogy hogyan építsenek egy olyan céget, amiből nem csak hónapról-hónapra élnek, hanem biztosítja számunkra azt a tisztességes profitot, amiért már megéri felelősséget vállalni.

Olyan módszert tanultunk meg, és adunk tovább, amivel a költségek kifizetése, az adók befizetése mellett marad pénz a tulajdonosok számára is. A kedves olvasók itt találnak róla bővebb információt: www.optitax.hu/profit-kivetel

– Ivett, szerinted mi alapján válasszunk könyvelőt/könyvelőirodát?

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

Az ajánlás egy fontos szempont lehet, hiszen, ha valaki ajánl egy könyvelőt, akkor biztosan meg van elégedve a szolgáltatásával.

De ne ez legyen az egyetlen szempont, ami alapján döntünk, ugyanis minden cégvezető más-más szinten van a vállalkozásával.

Tájékozódjunk! Azok a könyvelők, akik „ízig-vérig” elhivatottak, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne csak saját magukat képezzék, de segítsenek a vállalkozóknak is.

Például, nézzék meg a kiszemelt iroda honlapját:

  • Vannak-e fent publikációk, ha vannak akkor az érthető-e, hasznos-e – hiszen, ha honlapon érthetően kommunikálnak, akkor az együttműködés során is biztosan meg fogják érteni egymást.
  • Sőt, a jó szakember nemcsak saját magát képezi, hanem tanítja a vállalkozókat is! Mi évente több alkalommal is tartunk egy napos rendezvényeket, ahol sok hasznos információval látjuk el a cégvezetőket.

Riporter: Ivett, a könyvelők az adónk optimalizálásában is segíteni tudnak?

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

Ma már 52 féle adó van Magyarországon, és az elmúlt években erősen zárultak a kiskapuk az okos megoldások előtt.

Éppen ezért, fontos, hogy a cégek az adómegtakarításokkal el tudjanak menni a falig a szabályok maximális betartása mellett.

A köztudatban Magyarországon az adótanácsadó és a könyvelő feladatai nagyrészt összemosódnak. Ezzel szemben, a valóságban teljesen eltérő a munkájuk. A mérlegképes könyvelő és az adótanácsadó feladata – és a mögötte rejlő adójogi szaktudás is – eltér, így adózási kérdésekben adótanácsadóhoz lenne szükséges fordulni.

Megbízóink, azért szeretnek velünk dolgozni, mert nemcsak adatrögzítő könyvelők vagyunk, hanem elérhető nálunk az adótanácsadói szolgáltatás is, amivel pont a befizetendő adókat optimalizáljuk.

Riporter: Milyen gyakran kell – a digitális világban – személyesen is felkeresni könyvelőnket? 

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

A könyvelési, és adótanácsadási munka elvégzéshez, egyáltalán nem szükséges a személyes kapcsolattartás. Más kérdés, hogy a vállalkozó mit részesít előnyben.

Azonban, fontos tudni, hogy az adóhivatal elektronikus kapcsolattartásra kötelezte a vállalkozókat, így számukra is előny, ha lépést tartanak az adóhivatal által diktált digitalizációval. 

Hiszen, Magyarországon a NAV nagyon magas szinten áll. Európa egyik legfejlettebb informatikai rendszere az övék, és képesek úgy lebonyolítani egy ellenőrzést, hogy a céget ki sem értesítik, azaz nem is tudunk róla, ha mindent rendben találtak.

Mi is átalakítottuk folyamatainkat, papír mentes iroda vagyunk, ami azt jelenti, hogy az ország minden területéről elérhetőek szolgáltatásaink. Ezzel nem csak a NAV által támasztott követelményeknek teszünk eleget, de védjük a környezetünket is 😊

Riporter: Ivett, mennyire fontos, hogy jó viszonyban legyünk könyvelőnkkel?

Jászberényi Ivett, adótanácsadó:

Attól függ, hogy mit értünk jó viszony alatt, mert a megbízásunk tárgya nem az, hogy legyünk barátok😊

Viszont az őszinteség, a kölcsönös tisztelet fontos szempontok, ha a vállalkozónak is az a célja hogy a legtöbbet vegye ki az együttműködésből.

Egy felkészült szakember a pénzügyi adatokból amúgy is azonnal rájön, ha a vállalkozó mellébeszél, és ilyenkor mi nem is vállaljuk el a megbízást, nem adjuk a nevünket kétes ügyletekhez.

Az őszinteség mellett, ami még fontos az a bizalom, hiszen a könyvelés bizalmi dolog.

A marketing tanácsadóm – Németh Antal, ugyfelut.hu – szokta mondani, hogy nálunk az ismerj megkedvelj megbízz bennem stratégia mennyire fontos. A honlapunkon – optitax.hu – rengeteg hasznos anyagot található.  Vigyék el tőlünk ingyenesen és ismerjenek meg minket 😊