Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Most fontos, hogy DÖNTSÖN, sok pénz múlhat rajta  – Helyi iparűzési adó

Bizonyára hallott már arról, hogy 2023-tól jelentősen változott az iparűzési adót szabályozó törvény.

Az OPTITAX Pénzügyi Napon, vagy a Profit Max csoportban biztosan volt erről szó.

Hogy miért fontos ez most, amikor még a 2022. évről készülnek a beszámolók?

Azért, mert már a májusban beadásra kerülő iparűzési adóbevallásban nyilatkozni kell, hogy a következő évben melyik adószámítási módszert választja!

Egyfelől marad a régi, általános szabályok szerinti adózás (ha KIVA-s, akkor a KIVA szerinti adómegállapítás), másfelől megszüntetik a 8 millió Ft alatti egyszerűsített adózást és bevezetnek egy új, sávos fix összegű iparűzési adómegállapítást.

Az új adóalap megállapítás akkor lehet érdekes az Ön számára, ha az árbevétel 2023-ban várhatóan nem haladja meg a nettó 25 millió forintot.

Ebben az esetben az alábbi adósávokkal számolhat:

Mindaddig, amíg a választott sávban marad, nem kell adóbevallást benyújtania, csak adóelőleget szükséges fizetni. A sávos, fix adó előlegét évente egyszer, a tárgyév május 31-ig kell megfizetni.

Tehát a 2023. évi adóelőleget most május 31-ig a 2022. évi adóval egyidőben!

A fix adó településenként fizetendő!

Vagyis, ha 2 településen is fizet iparűzési adót, akkor kétszeres adóösszeggel számoljon!

(A választás az összes települést érinti, ahol telephelye van.)

A fix adózás esetén adómentesség, további adókedvezmény, adócsökkentés nem érvényesíthető.

Mint láthatja, a fenti számítási módszer választása előnyös lehet a legtöbb vállalkozásnak (különösen a szolgáltatóknak, akiknek kevés a költsége).

Figyelem! Azonban van néhány eset, amikor nem biztos, hogy megéri ezt az egyszerűsítést választani!

Nézzük, mikor:

  • Ha az árbevétele várhatóan 2,5 millió Ft-nál kevesebb lesz. Ebben az esetben az általános szabály választásával kevesebb adót fizet.
  • Ha gyártással vagy kiskereskedelemmel foglalkozik, esetleg sok az alvállalkozója – ebben az esetben mindig számolni kell!
  • Ha több településen is van telephelye – ebben az esetben is számolni kell!
    Akkor éri meg a sávos adózást választani, ha a településenként számított adóalap több, mint az adott sáv fix adóalapja. Pl.: ha két településen van telephelye, akkor 5 millió Ft alatt biztosan nem.

A választáshoz fontos azt is tudni, hogy amennyiben átlépi a választott sávot, akkor mindenképpen adóbevallást kell benyújtani, arról viszont nem rendelkezik egyértelműen a törvény, hogy mi van abban az esetben, ha év végén derül ki (pl. egy nagyobb megrendelés elmaradása miatt), hogy az általános szabály szerint számított iparűzési adó mégis kevesebb lett volna.

Összefoglalva:

  • ha a 2023. évi várható árbevétele 25 millió Ft feletti, akkor az általános szabályok szerint (vagy KIVA szerint) fog adózni
  • ha a 2023. évi várható árbevétele 2,5 millió Ft alatti, akkor válassza az általános szabályok szerinti adózást
  • ha a várható 2023. évi árbevétele a fenti két összeg közötti, arányaiban kevés a költsége és egy településen fizet iparűzési adót, akkor válassza a sávos, fix adózást,
  • ha pedig a várható 2023. évi árbevétele a fenti két összeg közötti, de nagyon sok a költsége és/vagy több településen is fizet iparűzési adót, akkor a lehető leghamarabb keresse fel könyvelőját, adótanácsadóját, hogy segíteni tudjuk a választásban!

A 2022. évi iparűzési adóbevallásban mindenkinek jelölnünk kell a választását, ezért, ha a könyvelője még nem kereste meg ebben a témában, beszéljen Ön vele, és tájékozódjon arról, hogy mi az optimális választás az Ön vállalkozásában!

Szerző: Pintér Boglárka, az OPTITAX Számviteli Kft. Munkatársa