Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Most van lehetősége arra, hogy döntsön arról, hogy 2022-ben hogyan szeretne adózni.

Mivel közeleg az év vége konzultáljanak a könyvelőjükkel, hogy közösen 2022-re is a számukra a legkedvezőbb adózási formát válasszák ki.

Amennyiben ebben az évben nem jelentjük a változtatási szándékodat, úgy a határidő jogvesztő és 2022-ben nem lehet pótolni az adatbejelentést!!

Mit jelent ez pontosan?

Amennyiben 2022. január 01-től:

  • szeretne pénzforgalmi áfás lenni, vagy kilépni a pénzforgalmi Áfa alól
  • Áfa körbe belépni
  • Áfa körből kilépni
  • KIVA adót választani, vagy kilépni a KIVA alól (bár ezt lehet év közben is, de nem szerencsés)
  • Kata adónemet választani, vagy kilépni a Kata alól (ezt is lehet év közben is, de egyszerűbb január 1-től indítani)
  • Átalány adózó lenni

akkor ezt idén szükséges jelentenünk a NAV felé.

Mit lehet tudni a fent leírt adókról?

Pénzforgalmi Áfa: Akkor fizeti be a bevétel számlái után az Áfát, amikor a vevője átutalta a pénzt, és akkor igényli vissza a költség számlái áfáját, amikor kifizette a szállítónak a számláját.
A könyvelése bonyolultabb a hagyományos áfánál, így ennek a könyvelési díja picit magasabb.

Áfa körbe belépni: Amennyiben nem áfás, és éves szinten a bevétele sem érte el a 12 millió forintot (azaz a törvény nem kötelezett arra, hogy átlépjen az áfakörbe) és mégis szeretne áfás lenni, akkor most lehetősége van 2022-től Áfásnak lenni.

Áfa körből kilépni: Amennyiben áfás vagy, és éves szinten a bevételed nem érte el a 12 millió forintot (azaz a törvény nem kötelezett arra, hogy áfás legyél) és szeretnél kilépni, akkor most lehetőséged van, hogy 2022-től kilépj az Áfakörből.

KIVA: Abban az esetben érdemes választani, ha magas a bérköltség, és más jellegű költség nem nagyon van. Ez az adónem évközben is választható, de egyszerűbb és költséghatékonyabb év elejétől választani.

KATA: Amennyiben az éves bevétele nem éri el a 12 millió Ft-ot, akkor el lehet gondolkodni a választásán, mert a fizetendő Kata 50.000 vagy 75.000-Ft (az Ön döntése) lenne havonta, azonban a 2022-as változások még nem ismertek, így maximum a bevétele 40%-a a várható fizetendő adó. Ezen felül éves szinten lenne még maximum 50.000-Ft iparűzési adó (mi most 25.000 Ft) és 5.000 Ft kamarai hozzájárulás. Ebben az esetben nem fizetne bérjárulékot sem, mert az 50.000-70.000-Ft fedezné.

Átalányadózó: Egyéni vállalkozókat érinthet. Nincs tételes költségelszámolás, hanem a bevétel egy meghatározott része után fizetjük meg az adókat.