Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Megint változik a számlázás szabálya!

Az állandó kihívásokkal való szembenézés a vállalkozások életének egy fontos része. Az üzleti világ folyamatosan változik, és a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz annak érdekében, hogy sikeresek maradjanak.

Az alábbiakban néhány példa található azokra a kihívásokra, amelyekkel a vállalkozások szembesülnek:

  1. Konkurencia: A piaci verseny számos ágazatban rendkívül erős. A vállalkozásoknak állandóan figyelniük kell a piacot, és alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, hogy versenyképesek maradjanak.
  2. Technológiai változások: A technológia fejlődése rendkívül gyors, és a vállalkozásoknak naprakésznek kell lenniük az új technológiák és szolgáltatások terén, hogy versenyképesek maradjanak.
  3. Munkaerő: Az alkalmazottak kiválasztása és megtartása mindig is kihívást jelentett a vállalkozások számára. A megfelelő munkaerő megszerzése és megtartása kulcsfontosságú az üzleti siker szempontjából.
  4. Pénzügyek: A pénzügyi kihívások számos formában megjelenhetnek a vállalkozások számára, beleértve a finanszírozási problémákat, a készpénzhiányt és az adózást.
  5. Jogszabályok és szabályozások: A jogszabályok és szabályozások gyakran változnak, és a vállalkozásoknak naprakésznek kell lenniük azokkal a szabályokkal és előírásokkal kapcsolatban, amelyek befolyásolják az üzletmenetüket.

Beszéljünk, most bővebben az 5-ös pontról:

Magyarországon nem csak a hazai követelményeknek kell megfelelni, hanem az uniós elvárásoknak is, melyek újabb kihívások elé állítanak:

2024-től a vevő beleegyezése nélkül is alkalmazható az elektronikus számla. Ma, ugyan még kérheti a vevő a papíralapú számlát, de várhatóan 2024-től már nem. Azt gondolom ez volt a pozitív változás.

2028-ig, azonban egy olyan uniós követelménynek kell megfelelni, amire már most nem árt felkészülni! Ugyanis az eladó részére lesz egy adatbázis, ahova az értékesítés adatait 2 NAPON BELÜL(!!) fel kell majd tölteni, függetlenül attól, hogy a számlázás megtörténik-e vagy sem. A vevőnek is szükséges adatot szolgáltatni, de ennek a részleteit még nem ismerjük. Mi a cél ezzel? Visszaszorítani a Áfa-csalásokat, melyeket közösségi országokon belül követnek el. A célt értem, a 2 napos kihívást még nem. Vajon mikor jutunk el a 100% kontroll helyett a megbízható adózók pozitív és nagyon komoly előnyökkel járó megkülönböztetésig?

A bizalmatlanság azt jelenti, hogy a NAV nem bízik a vállalkozókban. Ez gyakran eredményezheti a feszültséget egy ellenőrzésnél, vagy akár a pozitív adózási morál elérésében, így csökkentheti az adófizetési kedvet, és negatív hatással lehet a motivációra. Ha a vállalkozók úgy érzik, hogy nem bíznak bennük, akkor kevésbé lesznek hajlandók tenni a tiszta működésért. Sokszor hangzik el a kijelentés: megbüntettek valamiért, én csak visszaszerzem. A pozitív elismerés pozitív hatással lehet a vállalkozók motivációjára és teljesítményére. Ha a vállalkozók úgy érzik, hogy jogkövető magatartásukat támogatják, elismerik és értékelik, akkor motiváltabbak lesznek. Fontos lenne érezniük azt, hogy az ellenőr is „csak egy ember” és az ellenőrzés szándéka a támogatás, nem pedig a bírságolás.