Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Nem vagyok „Áfás”, nekem nem kell Áfát fizetnem…

Ez egy óriási TÉVEDÉS, így óriási a BÜNTETÉS is!

Tanácsadásra jött hozzám valaki, egy szimpatikus és szabályosan működni akaró vállalkozó, és bár nem ez volt a tanácsadás tárgya, de a beszélgetés közben fény derült arra, hogy mivel ő „nem Áfás”, így még sosem adott be Áfa bevallást és sosem fizetett Áfát.

Megijedt, amikor azt mondtam neki, hogy hibázott, és még csak nem is tudott róla. Mi is történt az esetében?

 • Facebook és Google hirdetéseket vett igénybe. Megadta a közösségi adószámát, így nem számoltak fel neki Áfát. Ebben az esetben neki, itt Magyarországon Áfa bevallást kellett volna leadnia és Áfát fizetnie. Ugyanis, ha valaki „nem Áfás”, attól áfát még fizet, de már le nem vonhatja.
 • Ugyan ez igaz, a 3. országból beszerzett szolgáltatásokra is. Jellemzően, ezek az USA-ból beszerzett szoftverek. Itt is önadózással Áfát kell bevallani és fizetni.

Nem szeretem az a szót, hogy „nem Áfás”, mert ez egy pontatlan kifejezés. Gyorsan tisztázzuk:

 1. Léteznek azok a tevekénységek, amikre az Áfa törvény azt mondja, hogy Áfa mentes. Ilyenek pl.: a közoktatás, egészségügy, egyes postai szolgáltatások. Minden más, amit a törvény nem minősít Áfa mentes szolgáltatásnak, az Áfakörös és 5%, 18%, vagy 27% Áfa van. Ezeket a tárgyi adómentes tevékenységek. (Ha szakmailag vizsgáljuk ezt a kijelentésem, akkor kicsit elnagyolt, de ettől most tekintsünk el, mert itt a lényeg, hogy a vállalkozónak szemléltessem, érthetően a mondandóm 😉)
 2. Amennyiben Ön vállalkozóként olyan tevékenységet végez, amit az Áfa törvény, Áfásnak sorol be, de az éves bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, akkor dönthet úgy, hogy nem lesz Áfakörös. Ez a személyi mentesség

Attól viszont, hogy valamelyik „Áfa mentes” csoportba tartozik, nem azt jelenti, hogy sosem kell Áfát bevallania és fizetnie!

Ugyanis a törvény azt is felsorolja, hogyha valaki „Áfa mentes”, milyen estekben nem járhat el Áfa mentes minőségében.

Ide tartoznak az előbb felsorolt:

 • közösségi ügyletek (pl.: Facebook, Google hirdetések)
 • 3. országból igénybe vett szolgáltatások (pl.: USA-ból beszerzett szoftverek)
 • tárgyi eszköz értékesítés
 • egyes ingatlan ügyletek
 • stb.

Mit jelent az, hogy nem járhat el, Áfa mentes minőségedben?

 1. Azt, hogy Áfa bevallást kell leadnia, még akkor is, ha alap esetben nem lenne köteles leadni.
 2. Azt, hogy Áfát kell fizetnie.
 3. Azonban az Áfát már nem vonhatja le, hiszen, akkor sem vonhatja le, ha magyar szállítótól vásárol, hiszen vállalkozása Áfa mentes.
 4. Azt, hogy közösségi Áfa bevallása is lehet.

Nézzünk egy példát:

 • A vállalkozó Facebook hirdetést számol el, havi 100.000 Ft értékben. Fizetendő Áfa – amit a magyar adóhatósághoz be is kell vallani – 27.000 Ft.
 • Levonható Áfa nem keletkezik, hiszen Áfa mentes.
 • Közösségi Áfa bevallást is kell leadni.

Láthatja, hogy ez egy nagyon speciális eset. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem tudta a vállalkozó, aki nálam járt tanácsadáson? Kinek a hibája, vagy a felelőssége?

Amikor egy ilyen eset előfordul, én azt mondom, hogy a könyvelő és a vállalkozó is hibás. A könyvelő azért, mert az első ilyen esetben fel kellett volna hívnia a vállalkozó figyelmét az Áfa bevallásra és fizetésre, és el kellett volna magyaráznia, hogy miért van teendő az Áfával.

Azonban, nem tudom 100%-osan a könyvelőt hibáztatni, mert a vállalkozók többsége:

 • nem képezi magát, pedig a nem tudás, nem mentesít…
 • amikor a könyvelő mond vagy kér valamit, azt nem támogatásként élik meg, hanem bocsánat a kifejezésért: cseszgetésként (hányszor hallottam, hogy a barátom könyvelője nem kér semmit, mindent megold….., én erre csak azt mondom, hogy nem megoldja, egyszerűen nem foglalkozik vele)
 • nem a tudás alapján választanak könyvelőt, hanem az ár alapján
 • nem érdekli, ha a könyvelőjük fejlődik, digitalizál, új szoftverek használ, alkalmazkodik a kor követelményihez, sőt még úgy érzik, hogy miután a könyvelő befektetett egy csomó pénzt és időt a digitális, automatizált könyvelésbe, ezért olcsóbban kellene könyvelnie, hiszen minden automatikus…
 • azt gondolják, hogyha valami „papír” befut az ügyfélkapura – legyen az a hagyatéki illeték, vagy a COVID teszt eredménye – a könyvelő feladata letölteni, értelmezni, átküldeni neki
 • nem kérnek rendszeres konzultációt – akkor sem, ha ingyenes, akkor sem ha fizetni kell érte -, mert azért fizetik a könyvelőt, hogy mindent figyeljen és majd szóljon nekik
 • természetesnek tekintik, hogy a könyvelő egész évben, minden hónapban „bekönyörgi” a könyvelési anyagot, és amit bevallási határidő előtt 1-2 nappal nagy nehezen megkap, pontosan határidőre bevallja
 • természetes a vállalkozónak, hogy a hiányzó számlákat, majd a könyvelő beszerzi
 • elvárja, hogy a könyvelő készítse a szerződéseket is

Ezek után, mindenki belátásra bízom, hogy eldöntse, ki volt a hibás a fenti esetben. Ki fizesse ki az önellenőrzési pótlékot, vagy az adóhiányból eredő bírságot és késedelmi pótlékot.

Amennyiben szeretné,

 • hogy könyvelése értő kezekben legyen,
 • hogy vállalkozását segítsük naprakész adótanácsadással

akkor kattintson és kérjen ajánlatot könyvelésre!