Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Segített volna Neked, ha nem nézed ostobának

Az egyik általunk könyvelt cég ügyvezetője, bejelentkezett hozzám adótanácsadásra, hogy segítsek dönteni neki egy fontos kérdésben. Nevezzük őt Jószándékú Tibornak.

Tibor, a következő kérdésben volt tanácstalan: Van egy üzleti partnere – nevezzük őt Mr. Csalónak -, aki régóta vásárolt tőle termékeket, azonban az utóbbi időben, rendszeresen késve fizette ki a számláit. Erre azt a magyarázatot adta, hogy lett egy új vevője, aki nagytételben vásárolna tőle, és szükséges felhalmoznia egy nagyobb készletet, de jelenleg nincs elegendő forgótőkéje, mert le van kötve, és csak jelentős veszteséggel tudná felbontani, amit ha lehet elkerülne. Ezért szeretne most, hosszabb fizetési határidőt, és nagyobb hitelkeretet kérni.

Ezt az indoklást Jószándékú Tibor furcsának tartotta, és kikérte a tanácsomat, hogy biztosítson-e a vevőjének, Mr. Csalónak hosszabb fizetési határidőt.

Ekkor elővettük Mr. Csaló cégének a pénzügy beszámolóit, és megnéztük, hogy valós-e a magyarázata, vagy esetleg komolyabb likviditási gondjai vannak-e?

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy valós veszéllyel nézünk szembe, vagy csak átmeneti likviditási gonddal, amikor a vevőnk nem fizet?

  1. Vegyük elő a közzétett éves beszámolóit – abból is a mérlegre lesz szükségünk -, melyet itt tudunk letölteni:

https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/beszamolo_kereses

  • Majd számoljuk ki a következőt:

Befektetett eszközök (A.sor) ((Saját tőke (D. sor) + Hosszú lejáratú idegen tőke (F.II sor))

Amennyiben a kapott szám kisebb, mint nulla, akkor a vállalkozás hosszútávon eleget tud tenni a fizetési kötelezettségeinek. Azaz valóban létezik az a lekötés, amit nem tud most felbontani. Ellenkező esetben viszont, veszélybe van a pénzügyi stabilitása.

Sajnos megállapítottuk, hogy Mr. Csaló cége valóban fizetési nehézségekkel küzd. Visszamenőleg több év adatát is átnéztük, és észrevettük azt is, hogy ez évről-évre egyre rosszabb lett. Azaz, nála már egy tendenciáról beszélünk, mert minden évben egyre nagyobb veszélyben volt a cég pénzügyi stabilitása, és a lekötött tőke nem is állt rendelkezésére.

Vajon Mr. Csaló szándékosan akarta félrevezetni a Megbízómat, vagy saját maga sincs tisztában azzal, hogy a vállalkozása nem csak átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzd, hanem egyenesen száguld a csőd felé? Önnek mi a véleménye?