Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Köszönjük, hogy kitöltötte a felmérőt!

Segítünk, hogy változtatni tudjon!

Amennyiben a válaszokból az derül ki, hogy:

Ön valóban vállalkozói szegénységben él. Egyszemélyben lát el több munkakört, amiért fizetséget nem kap.

Ha elmenne egy céghez alkalmazottként dolgozni, ott is ellátna minimálbérért több munkakört, heti 60 órában? Biztosan nem, márpedig, ha a saját cégében megteszi, akkor nemhogy vállalkozói szegénységben él, de gyakorlatilag a vállalkozása is csődben van, hiszen nem tudja kitermelni még a munkaerő bérét sem.

Ki akar törni a vállalkozói szegénységből?

Figyelje e-mail postafiókját és küldjük ajándékainkat!

Nézzük az okokat!

Miért nem tud a legtöbb magyar vállalkozó nyereséget kivenni a cégéből?

A nyereség szót sokféleképpen használják a köztudatban – nyereség, profit, osztalék, adózott eredmény -, de hívjuk bárhogyan is, csak nagyon kevés magyar cégtulajdonos képes felvenni, azaz rendszeresen kifizetni magának.

Mi ennek az oka?

Számtalan magyarázatot hallottam rá:
  • a költségek kifizetése után nem maradt nyereség – ez a legjellemzőbb, és általában IGAZ is
  • túl magas a fizetendő adó az osztalék után – ez a KIFOGÁS
  • visszaforgatják – ez pedig az ÖNÁMÍTÁS, amivel nyugtatják magukat a vállalkozók

Amikor nem marad nyereség a vállalkozásban, vizsgájuk meg, hogy mi az oka! Induló cég esetén még elfogadható. Régebb óta működő vállalkozásnál is lehetnek olyan időszakok, amikor átmeneti nehézség van. Azonban, ha ez egy állandósult dolog, akkor szükséges megvizsgálni az okot és intézkedni.

Túl magas lenne a fizetendő adó az osztalék után? Ez nem igaz, 15% személyi jövedelemadót kell befizetni és egy kevés szociális hozzájárulási adót.

Miért nevezem önámításnak a nyereség visszaforgatását? Mert a nyereségnek nem az a célja, hogy visszaforgassuk. A nyereség nem más, mint a cégtulajdonos jogos járandósága a kockázatért, felelősségvállalásért, befektetésért, ami a cég alapításához és működéséhez kapcsolódik!

Akkor miért nem tudnak profitot kivenni a magyar cégvezetők?

A tulajdonos cégvezetőknek természetes az, hogy éjjel-nappal dolgoznak, de az már nem jellemző, hogy el tudják különíteni, hogy milyen tevékenységért, milyen jövedelem jár. Ügyvezetésért munkabér, tulajdonosként osztalék. Nem alakult ki a rendszeres osztalék felvétel szokása.

Talán nem véletlen, hogy Robert T. Kiyosaki a Gazdag papa, szegény papa című könyv szerzője, vagy Mike Michalowicz a Profit First című könyv írója is azt javasolja – akik maguk is sikeres vállalkozók -, hogy a céged bevételéből először magadat fizesd ki. Ezt a szemléletet a magyar könyvelők, adótanácsadók nem, hogy nem támogatják, hanem felsőbbrendűen ki is oktatják azokat a vállalkozókat, akik önfejlesztés keretében rátaláltak erre a fantasztikus módszerre.

Láthatjuk, hogy az ilyen fajta kezdeményezést még csírájában elfojtják a kialakult szokások, miszerint a Bevétel-Költség=Profit, pedig a helyes vállalkozói szemlélet ez lenne: Bevétel-Profit=Költségek, azaz nem költünk többet kiadásokra, mint amennyi megmarad a bevételből a kivett profit után.

Magyarországon sosem azt kérdezik a vállalkozók egymástól, hogy mennyi volt a tavalyi évi nyereséged, hanem azt, hogy mennyi volt az árbevételed. Az árbevétel összegének, önmagában semmi értelme, ha tényleg egy piaci alapon működő, profitorientált vállalkozásból akarunk megélni tulajdonosként.

Ezek a helytelen szokások vezetnek oda, hogy a vállalkozók valójában munkahelyet teremtenek maguknak és tulajdonképpen vállalkozói szegénységben élnek.

Változtasson! Teremtse meg a profit kivétel lehetőségét segítségünkkel!

 

Figyelje e-mail postafiókját és küldjük ajándékainkat!