Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Ne fizessen MOST adót, hanem ossza el a fizetendő összeget több évre!

Részletfizetés kérelem elbírálása nélkül és pótlékmentesen

Lehet, hogy a kialakult helyzet miatt több vállalkozó került pénzzavarba és emiatt keresi a lehetőséget, hogy hogyan csökkentse a fizetendő adót. Adok egy tippet arra, hogy a most esedékes fizetendő adót, hogyan tudjuk elosztani több évre.

Képezhet fejlesztési tartalékot, így nem kell utána megfizetni a 9%-os társasági adót.

Mit jelent a fejlesztési tartalék?

Ha tudja, hogy az elkövetkező 4 évben be akar ruházni valamilyen eszközre, akkor szóljon a könyvelőjének, hogy képezzen fejlesztési tartalékot.

Eszköznek minősül ebből a szempontból: legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy amit „meg tud fogni” (ingatlan, számítógép, autó, nyomtató, stb.), ha szoftvert vásárol arra sajnos nem használhatja fel a fejlesztési tartalékot.

Mi van abban az esetben, ha most – 2021-es adóévre – leköti az összeget, de mégsem használja fel 4 éven belül, azaz 2025.12.31-ig?

Ebben az esetben késedelmi pótlékkal növelten fizeti meg a társasági adót arra az összegre, amit nem használt fel.

Nézzünk egy példát, mert azt gondolom, hogy sok vállalkozó, aki ismeri a fejlesztési tartalék lehetőségét csak annyit ért belőle, hogy MOST nem fizet adót, de ez NEM azt jelenti, hogy ezt az adót egyáltalán nem kell befizetni!

Ha 2.000.000 Ft-ot képez most 2021-re (a 2021 nem elírás, hiszen a 2021-re vonatkozó éves társasági adóbevallást 2022.05.31-ig kell leadni), akkor nem fizet utána 9% társasági adót, azaz MOST nem fizet be 180.000 Ft-ot (2.000.000-Ft*9%=180.000-Ft).

Vesz egy autót 2023. január 01-én 2.000.000-Ft-ért, így fel is használtja a fejlesztési tartalékot.

Az autó értékcsökkenése 20% / év az autónál, azaz 5 év alatt tudja költségként (neve: értékcsökkenési leírás) elszámolni, ennyit enged meg az adótörvény. Ez évente: 400.000 Ft.

Azonban, ha fejlesztési tartalékot hozott létre, és ennél az autónál használta fel, akkor évente nem számolhatja el az értékcsökkenést adótörvény szerint, azaz a nyereségét 2023-2027 években nem csökkentheti a 400.000 Ft-al, azaz a teljes nyeresége után befizeti a társasági adót. Így fizeti meg részletekben, 5 év alatt 36.000 forintonként a ma be nem fizetett 180.000 Ft-ot. (400.000 Ft*9%=36.000 Ft) 

Láthatja, hogy a fejlesztési tartalék nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fizet társasági adót, hanem annyit jelent, hogy MOST nem fizet, hanem a fizetendő adót elosztja a többi évre.


Amennyiben kezébe szeretné venni vállalkozása pénzügyeit, akkor figyelmébe ajánlom az OPTITAX Pénzügyi Napot!.

Ezen rendezvényünk, melyet évente csak háromszor tartunk, többek között az alábbi témákat is részletesen elmagyarázom:

  • Mi az az 5 jel, amiből látja, hogy a könyvelésed nincsen rendben?
  • Mit tegyen, ha ellenőriz a hatóság: előzetes bejelentés nélkül vagy megbízólevéllel. Pici trükkök
  • Mi az az 5 mérőszám, amit minden vállalkozó köteles figyelni.
  • 10 lépésből álló konkrét megoldás arra, hogy ne legyenek a cégében cash-flow problémák.
  • Az adók befizetése fájdalom nélküli legyen.