Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Képezné a munkavállalóit? Mit fizethet adómentesen a munkáltató?

Nagyon egyszerűen és hétköznapi nyelven megfogalmazva, azokat az oktatásokat, amiket a munkavállaló munkaköréhez a munkáltató fontosnak tart, azonban figyeljünk arra, hogy az iskolarendszerű képzések, sajnos bérként adóznak.

Mit jelent ez?

Iskolarendszerű képzés:

Ha a munkáltató előírja a pénzügyes kollégának, hogy szerezzen egy közgazdász diplomát, akkor azt iskolarendszer keretében tudja majd elvégezni, amit, ha a munkáltató fizet, akkor az bérként adózik. Például az éves tandíj 1.000.000 Ft, akkor ez nettó bérnek számít, amit fel kell bruttósítani, ez 1.503.759 Ft, ezután pedig be kell fizetni a következő adókat: SZJA – 225.564 Ft, TBJ – 278.195 Ft, SZOCHO – 195.489 Ft vagy KIVA 150.376 Ft.

Tehát a munkáltató befizeti az 1.000.000 Ft tandíjat és a 699.248 Ft (társasági adóalany) vagy 654.135 Ft (KIVA adóalany) adót.

Nem iskolarendszerű képzés:

Amennyiben a munkáltató azt írja elő, hogy a kolléga például egy bérügyintézői tanfolyamot végezzen el, akkor az a cégben nem von maga után plusz adófizetést, mert ezeket általában nem iskolarendszerű képzés keretében végzik.

Fontos!: Ennyire azért nem egyszerű a jogszabály, így minden képzés adóvonzatát még megállapodás előtt egyeztessen könyvelőjével, adótanácsadójával. Azonban, a fenti példa tökéletes arra, hogy rálátásunk legyen a képzések adózására.