Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Szép-kártya, ingatlan bérbeadás, osztalék

Folyton hibáznak, pedig már annyiszor elmondtuk!

A rossz gyakorlat, abból ered, hogy a munkabéreket jellemzően, a tárgyhónap után fizetjük ki. Azaz az augusztusi munkabér, szeptember elején került kifizetésre. Ilyenkor, az augusztusi bérek utána járulékot a munkáltató szeptemberben fizeti meg és a könyvelő szeptemberben adja be az augusztusi bevallást. 

Azonban, vannak olyan juttatások, amiket abban a hónapban kell bevallani és megfizetni utána az adót amikor kifizetésre kerül!  

Tipikusan ilyen a Szép-kártyára történő utalás, az ingatlan bérbeadás, vagy az osztalék kifizetés.

Miért annyira fontos ez?

Ha dolgozó Szép-kártyájára 2024. januárban utalunk a bérrel együtt, akkor azt már a 2024. januári bevallásban fogjuk szerepeltetni. A Szép-kártyának van egy éves kedvezményes adóval adható kerete, ami 2023-ban 450 000 Ft + idén jön ehhez még egy 200 000 Ft-os extra keret is, és ha decemberre esedékes Szép-kártya összeget csak 2024. januárban utaljuk el a dolgozónak, akkor a 2023-as keretet nem használtuk fel, és amit januárban utalunk az már a 2024-es keretet fogja csökkenteni.

Tehát hiába utaljuk el 2024. január elején a munkabérekkel együtt, a munkabér még 2023. decemberi jövedelme lesz a dolgozónak, de a Szép-kártya utalás, már a 2024-es kedvezményes adókeretét fogja terhelni.

Ugyanez igaz a bérleti díjra is. Amennyiben a magánszemélynek a decemberre esedékes bérleti díjat 2024. januárban, akkor ez a magánszemélynek már a 2024-es adóbevallásba szerepel, mint jövedelem.

És nézzük a harmadik eset az osztalékot, amit, ha a tulajdonosnak 2024. januárban utalunk például a bérrel együtt, akkor a bér a 2023-as SZJA bevallásában szerepel, de az osztalék már a 2024-es adóbevallásba kerül, mint osztalék jövedelem.