OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

Könyvelés: Örökzöld aktualitások – Az Áfa

Ismét lendületben az adóhivatal, mi is számtalan ellenőrzést kaptunk. Talán, így tavasszal a téli álomból ébredve, felfrissülve ismét szorgosan ellenőriznek.

Ami nagyon pozitív:

Hogy végre megtapasztalhatjuk, hogy az ellenőr is ember. Komolyan írom, nem gúnyolódva.
Kedvesek, segítőkészek, igaz hogy végzik a munkájukat, de mindezt emberien. Örülök, hogy ők is így állnak az ellenőrzéshez, hiszen közös az érdekünk: a törvényben megadott rövid határidőt tartani.
Nekem nagyon rendes és tisztességes megbízóim vannak, a kollégáim, pedig igazi profik a szakmájukban, így nincs mitől félnünk, amikor kapunk egy ellenőrzési értesítőt.

Most szeretnék Nektek is adni néhány jó tanácsot az Áfával kapcsolatosan:

  • Ne vásárolj semmit, csak azért, hogy kevesebb legyen a fizetendő Áfád. Csak olyat vegyél meg, amire amúgy is szükséged van!
  • Ha az EU-ból vásárolsz és a partner nem számol fel Áfát, attól Neked még lehet, hogy lesz Áfa befizetési kötelezettséged. Írok egy példát: Veszel egy játék szoftvert, hogy a kollégák munka közben ki tudjanak kapcsolódni egy kis játékkal. A partner nem számol fel Áfát. Azonban Neked ezt önadózással itthon be kell vallanod, azaz bevallasz fizetendő Áfát, de levonható Áfát már nem!! Miért nem? Mert ha itthon vennéd a játék szoftvert – ami nem a cég érdekében felmerült költség – annak az Áfáját sem vonhatnád le. Tehát lesz fizetendő Áfád.
  • Gondold meg, hogy a személyautók esetében pl.: a bérleti díjból mennyi Áfát vonsz le, ha nem akarsz a dokumentációval foglalkozni, akkor csak az 50%-át vond le.
  • A telefon költségnek sem igényelheted vissza a teljes Áfáját, csak akkor, ha a magánhasználatod kiszámlázod a kollégáknak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a telefon számla részletezőt elkérd a szolgáltatótól és kimazsolázd a magánhasználatot.