Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Építőipari vállalkozók – Újabb KISKAPU ZÁRUL BE!

Jön az „ÜVEGKAPU”

(Ha hasznosnak találjátok az információt, légyszíves osszátok meg)

Lényege: 

Az építési munkaterületen történő tartózkodás naplózása. Azaz a területre belépő foglalkoztatottak és vendégek adatait szükséges rögzíteni egy erre a célra kialakított elektronikus felületen a belépéskor és kilépéskor.

Célja: 

a) a jogszerű építőipari foglalkoztatás előmozdítása,

b) az építőipari szerződéses kapcsolatok nyomon követése,

c) a rendszerbe kerülő adatok elemzési lehetőségének megteremtése

Ebből a rendszerből az adatok átadásra kerülhetnek a hivatalos szerveknek, pl.: egy ellenőrzéskor a NAV-nak. 

Kiegészítésem: 

Aki valamilyen módon benne van az építőiparban tudja, hogy a NAV ellenőrzések egyik fő kérdése, hogy nevezzük meg a munkavállalókat, akik részt vettek a munkálatokban és biztosítsuk a jelenléti ívüket. A saját dolgozóink esetében ezt meg tudjuk tenni, de az alvállalkozóink alkalmazottjairól, vagy esetleg az alvállalkozónk alvállalkozójának a munkavállalóiról más nincs adatunk. 

Ezzel a szabályozással megoldódott a kérdés, nem fognak olyan adatokat kérni a vállalkozóktól, ami nem is áll a rendelkezésükre. Az persze egy más kérdés, hogy az adminisztrációs feladat megint az egekbe szökik.

Mire figyeljünk?

A nálunk könyveltető vállalkozókat már megtanítottuk, hogyan ellenőrizzék le az üzleti partnereiket. A jövőben erre az ellenőrzésre KIEMELT!! figyelmet szükséges fordítani!

Ugye mindenki átlátja, hogy ezzel a szabályozással a fekete foglalkoztatás egyik legjelentősebb szegmensét fehéríti ki a kormány?

Hatálybalépés: 

A 2022. január 1-től indul. Így még van idő felkészülni‼️ Hogyan? Egy nagyon komoly szakmai anyaggal rendelkezünk a témában, így ha van legalább 50 érdeklődő, aki egy Facebook Live-on vagy egy Zoom-on keresztül részt venne, szívesen megosztom.

A Magyar Közlöny 2021.06.03-ai számában jelent meg az információ, így akit bővebben is érdekel a téma megtalálja itt: Magyar közlöny 2021. évi 102-es száma: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása.

Légy szíves osszátok meg, ha hasznosnak találtátok az információt. Köszönöm!