Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Már nem csak az átalányadó „tarol” a KATA után

2022. augusztus 9-én váratlan kormányrendelet született. A taxisok mellett, hirtelen kedvezményhez jutottak az EKHO-sok is.

Kevesen ismerik az EKHO adót, mert viszonylag kisebb adózói kört érint, de ahhoz viszont túl sok adózót, hogy ne tudjunk róla, és ne használjuk ki a lehetőséget.

Hogyan kell adót fizetni?

Ha valaki a lentebb felsorolt tevékenységeket végzi, akkor nyilatkozhat arról, hogy az EKHO szerint kíván adózni. Ebben az esetben a következő adófizetési kötelezettségek keletkeznek pl.: egy 500.000 Ft-os bruttó bér esetén:

A minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat, és a felett az EKHO-t, azaz:

Munkavállaló fizeti:

 • 200.000-Ft x 18,5% TBJ = 37.000 Ft
 • 200.000 Ft x 15% SZJA = 30.000 Ft
 • A fennmaradó 300.000 Ft után (500.000-200.000): 300.000 Ft x 15% EKHO= 45.000 Ft

Munkáltató fizeti:

 • 200.000 Ft*13% Szocho= 26.000 Ft

Ami még lényeges, hogy a nyugdíjas és az EGT tagállambeliek csak 9,5% EKHO-t fizetnek.

Kik alkalmazhatják?

Az előzőekben felsoroltakon túl, csak bizonyos képesítési feltételekkel választhatják az ekhót a 2717-es FEOR-számú foglalkozást űzők:
 • Szakképzett edző, sportszervező, -irányító, ha rendelkezik a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékéről szóló jogszabályban meghatározott képesítéssel, szakképzettséggel.
 • Hivatásos sportoló, sportmunkatárs, valamint egyes sportszakemberek:
  • ha sportszervezetnél vagy sportszövetségnél jogviszony alapján lát el sporttevékenységgel kapcsolatos feladatot, és a sportszövetség szabályzata szerint sportszakembernek minősül, vagy
  • a sportszövetség vagy a sportszervezet főállású munkavállalója, ha a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékéről szóló jogszabályban meghatározott tevékenységet végző sportmunkatárs, sportszakember, és rendelkezik a jegyzékben
   meghatározott képesítéssel, szakképzettséggel
 • Nemzetközi sportszövetség munkavállalója, ha a szövetséget Magyarországon a sportról szóló törvény rendelkezései szerint nyilvántartásba vették.