Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Ön munkáltató? Egy hiba, ami duplának számít!

Pár gondolat a MUNKABÉR-ről…

A Munka Törvénykönyve alapján kiemelt fontossággal bír a munkabérek időben történő kifizetése. A törvény előírása szerint a munkáltatónak legkésőbb a tárgyhót követő 10. napig kell rendeznie a munkabér kifizetését. Ha ezt az időszakot túllépik, az már az első hiba.

Az aktuális helyzetben, 2023 év végén, különösen hangsúlyos ez a határidő. A munkabér időben történő folyósítása ugyanis nemcsak az adott hónap jogszabályi előírásainak való megfelelést jelenti, hanem további jelentőségét az is adja, hogy csak azok a munkabérek számítanak bele a 2023-as jövedelmekbe, amelyeket a munkavállaló 2024. január 10-ig megkapott.

Fontos észben tartani, hogy ha a decemberi munkabért csak január 10-e után utalják el, az már a 2024-es jövedelmekbe tartozik bele, még akkor is, ha a kifizetés a decemberi munkavégzésért járna. Ez pedig már a második, azaz a dupla hiba, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára negatív következményekkel járhat. Ezért kiemelten fontos a törvény betartása.

+1 hiba: Kafetéria

Számos vállalat kínál kafetéria juttatást munkavállalóinak, például a SZÉP-kártya formájában, amely a kedvező szabályozások miatt 2023 második felében igen népszerűvé vált.

Azonban sokan hibát követnek el azzal, hogy például a decemberi havi munkabérekkel egyidejűleg tervezik a kafetéria juttatás folyósítását is, így csak 2024-ben utalják azt át a dolgozó számlájára.

Ez a gyakorlat azért problémás, mert így adózás szempontjából már a 2024-es szabályok szerint kerül elszámolásra a kifizetés, és a 2024-es kafetéria keretet terheli meg.