Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Taggyűlés, a beszámoló elfogása

Az elfogadó taggyűlési határozat nélkül a könyvelés nem teheti közzé az éves beszámolót!

Az éves beszámoló elfogadása a társasági jog szerint a legfontosabb hatáskörébe tartozik a taggyűlésnek, amelyen az ügyvezető ismerteti az elmúlt üzleti év mérlegét és eredménykimutatását, valamint az előző évre vonatkozó gazdasági tevékenységet.

A taggyűlésnek a beszámolóhoz kapcsolódó döntéseket is kell hoznia, például az adózás előtti eredmény felhasználását, az osztalék kifizetését, a vezetőség és az ellenőrző bizottság felmentését, és egyéb fontos döntéseket.

A taggyűlés a beszámoló átbeszélése és elfogadása után határozatot hoz. Az elfogadásról a taggyűlés jegyzőkönyvet készít, amelyben rögzíti az elfogadás időpontját és eredményét.

Ha a beszámoló elfogadása elmarad, akkor a taggyűlésnek kötelessége további intézkedéseket tenni, például újabb taggyűlést összehívni vagy az éves beszámolót módosítani.

Fontos megjegyezni, hogy a beszámoló elfogadása nem jelenti azt, hogy az adott cég vagy társaság minden tevékenysége jogszerű és következménymentes volt, az ellenőrző bizottság, a felügyelőbizottság és a hatóságok további vizsgálatot végezhetnek az éves beszámoló elfogadása után is.