Barion Pixel

OPTITAX Számviteli Kft.

Vegyen ki több profitot

Ismerje meg a részleteket

Könyvelés vállalkozások részére

Kulcs a vállalkozás sikeréhez

OPTITAX Pénzügyi Nap

Tanulja meg vállalkozása pénzügyeit

Valóban “csak egy gombnyomás” átállítani a KATA adózót?

Könyvelő vagyok, és beismerem: IGAZ, hogy valóban csak egy gombnyomás átállítani, hogy KATA adózó 2022.09.01-től az átalányadót választja!

Egyes kormányzati politikusok – akik azt állították, hogy az évközi átállítása a könyvelésnek csak egy gombnyomás-, igazat mondtak!

De, akkor miért hisztiznek a könyvelők, miért frusztráltak, és legfőképpen miért akarnak árat emelni?

Bár a politikusok nem hazudtak a könyvelő programban, valóban egy kattintással áthelyezem a jelölést, és szeptember 1-től már nem az lesz kijelölve, hogy KATA adózó, hanem hogy átalányadózó. De, ezzel végeztünk is? Hát, nem! És ez itt a probléma.

Mire eljutunk odáig, addig a bizonyos „egy kattintás”-ig több órányi feladat zúdul a könyvelőkre méghozzá vállalkozókként.

Nézzük a feladatokat:

 1. Értelmezni a törvényt, kormányrendeleteket, állásfoglalásokat.
 2. Tájékoztatni a vállalkozókat, hogy változás van.
 3. Utána mindenkinek személyre szabottan kikalkulálni, hogy ő melyik adónemmel jár a legjobban.
 4. Majd elkészíteni és leadni a változás bejelentőket a NAV-nak és az Önkormányzatoknak.
 5. Ezután megcsinálni a záró adóbevallásokat a NAV-nak és az önkormányzatoknak.
 6. Új árban megállapodni a megbízókkal, ami igen nehéz, hiszen a média félretájékoztatása szerint olyan egyszerű az átalányadózás, hogy még könyvelőre sincs szükség (erről szóló cikkünket itt olvashatja: Vigyázzon, félrevezető információk!)
 7. Új szerződést kötni az Megbízókkal.
 8. Amennyiben nem egyéni vállalkozásról van szó, hanem pl.: KATA adózó BT-ről, akkor itt még készítünk nyitómérleget is.
 9. A nyitómérleget auditáltatni szükséges egy könyvvizsgálóval.

Ebbe a felsorolásba már bele sem tettem a következőket:

 1. Amikor az Ügyfél hív, hogy ő talált egy kalkulátort és neki más számok jöttek ki abban, mint amit megbeszéltünk és magyarázzam el, hogy ez miért van. Itt leülsz, átnézed a kalkulátort, kikeresed az eltérést és elmagyarázod egy laikusnak, hogy mit rontott el, vagy hogy miért hibás a kalkulátor.
 2. Megpróbálod felülírni a Megbízód fejében az első információt, amit megjegyzett, hogy pl.: szerinte ráért októberben adónemet választani, de ezt azóta átették augusztus 31-re!!
 3. Rázúdítottak 480.000 KATA adózót a már amúgy is túlterhelt könyvelői szakmára, ahol eddig is szakember hiány volt. Állandóan csörög a telefon, jönnek az e-mailek, hogy könyvelőt keresnek, konzultálni akarnak, amit megértek, hiszen hirtelen és kiszámíthatatlanul kerültek nehéz helyzetbe. Mi pedig igyekszünk mindent meg is tenni, annak érdekében, hogy segítsünk.

  Azonban, ehhez szükséges, hogy a kölcsönös tisztelet is érvényesüljön vállalkozó és könyvelő között, mert garantáltan nem fog választ kapni az a vállalkozó, aki ennyit ír egy ismeretlen könyvelőnek: „Katáról főállású átalányadóra áttérőként keresek könyvelőt szeptembertől, havi átlag 6-7 db kimenő, 3-4 bejövő számlával. Várom ajánlatukat üdvözlettel,” Ebben a levélben semmi tisztelet és együttműködés sincs. Nem kérdezi meg, hogy tudjuk-e vállalni, van-e bármilyen más információra szükségünk, csak hogy a két leglapvetőbb kérdést megemlítsem. 

Összefoglalva: az űrsikló kilövése is „csak egy gombnyomás”, de előtte óriási munka előzi meg 😊

Amennyiben szeretné,

 • hogy könyvelése értő kezekben legyen,
 • hogy vállalkozását segítsük naprakész adótánacsadással

akkor kattintson és kérjen ajánlatot könyvelésre!